Back-up

Bij veel van onze opdrachtgevers vinden de back-ups iedere nacht plaats. Dit is in het verleden zo ontstaan, maar in deze snelle tijd is dat niet altijd meer afdoende. Dankzij moderne technieken kan dit nu anders.

Na het doornemen van de mogelijkheden kiezen onze opdrachtgevers steeds vaker voor een back-up eens per 4 uur of eens per uur zodat na een calamiteit minder data verloren gaat. Daarnaast adviseren wij om frequente restore-tests uit te voeren. Naast de extra zekerheid dat de back-up ook daadwerkelijk restored kan worden, is het ook een noodzakelijk onderdeel van de bedrijfsrisico-verzekering. Tegenwoordig vragen ook de accountants van onze opdrachtgevers hier om. Het uitvoeren van een frequente restore-test behoort tot onze standaard oplossingen.

Gebruikers van Microsoft365 realiseren zich vaak niet dat Microsoft enkel verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van het platform, maar niet voor de data. Ons advies is om alle data in Microsoft365 te back-uppen. Zonder deze back-up loopt u het risico op dataverlies door bijvoorbeeld het verwijderen van data, data corruptie of ransomware. Wij kunnen onderscheid maken tussen maildata-back-up enerzijds of maildata-back-up inclusief data in Onedrive en Sharepoint anderzijds. De retentie van deze Microsoft365 Back-up is 7 jaar.

Bij de eerste inventarisatie bespreken we samen met u wat in uw situatie de beste oplossing is.