We horen tegenwoordig steeds vaker over cyber- en ransomwareaanvallen. Zo was onlangs de cyberaanval op de KNVB nog groot in het nieuws. Cybercriminelen zouden door een hack vele persoonsgegevens en documenten in handen hebben. Ze dreigden dit openbaar te maken als er geen losgeld betaald werd. Door de toename van cybercriminaliteit krijgen wij regelmatig de vraag of het zinvol is om een cyberverzekering af te sluiten.

Het is lastig om op deze vraag een passend, eenduidig antwoord te geven. Aan de ene kant geeft het rust dat er een financieel vangnet is als het mis dreigt te gaan. Aan de andere kant kunt u zich afvragen of deze verzekering nodig is, als uw digitale beveiliging op orde is. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook wij weten niet wat wijsheid is. Wel kunnen wij u meenemen in een aantal overwegingen, om u te helpen een goede keuze te maken.

Wat is een cyberverzekering?

Met een cyberverzekering verzekert u uw bedrijf tegen verschillende gevolgen van cybercriminaliteit. Maakt een virus bijvoorbeeld uw computer onbruikbaar, of is uw webshop tijdelijk offline? Dan herstellen experts de schade zo snel mogelijk. Daarnaast vergoedt een cyberverzekering eventueel omzetverlies dat u lijdt door een cyberincident. In veel gevallen zal er via de verzekeraar ook onderzoek gedaan worden naar de oorzaak, zodat deze geëlimineerd kan worden.

Een cyberverzekering kunt u niet zomaar afsluiten. Uw bedrijf moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet u bepaalde risico’s zelf goed afdekken. Veel verzekeraars vragen van u dat u werkt met up-to-date antivirussoftware, een betrouwbaar computersysteem en regelmatige back-ups.

Uw IT omgeving op orde

U kunt uw beveiliging niet voor de volle 100% op orde hebben. U kunt wél zorgen dat u het beter doet dan een ander, zodat cybercriminelen aan uw IT omgeving voorbij gaan. Wat ons betreft is het dan ook zaak de beveiliging van uw IT omgeving zodanig op orde te hebben, dat een kwaadwillende een deurtje verder gaat. Wij gebruiken hierbij altijd het voorbeeld van het wegrennen voor een leeuw. U hoeft niet de snelste te zijn, als u maar niet de langzaamste bent.

Daarnaast spelen uw medewerkers een belangrijke rol in de beveiliging van uw organisatie. Zij moeten zich daarom bewust zijn van mogelijke bedreigingen, en geen handelingen uitvoeren waarmee zij de deur openen voor narigheid. Hebben uw medewerkers hierover (nog) niet de juiste kennis en inzichten? Dan kunnen wij trainingen en testen verzorgen om dit bewustzijn te vergroten.

Voorkomen en voorbereid zijn

De weerbaarheid van uw IT omgeving kunnen wij controleren door middel van een pen-test. Hierbij kijkt een gespecialiseerd bedrijf of ze een aanval op uw netwerk kunnen doen, waardoor ze toegang krijgen tot uw omgeving. Hierdoor krijgt u inzicht in de zwakke plekken van uw beveiliging. Ook aan de binnenzijde van het bedrijfsnetwerk kunt u een test uitvoeren, om te kijken of hier zwakke plekken in de beveiliging zijn. Denk aan verouderde computersystemen, netwerkcomponenten zonder wachtwoord, et cetera.

Mocht er tóch iets mis gaan, dan is het zaak dat dit zo snel mogelijk gesignaleerd wordt en dat de problemen geïsoleerd worden. Ook is het van groot belang dat er een plan is voor deze situatie, bijvoorbeeld het terugzetten van de meest recente back-up zonder infectie. Mede hierom is het belangrijk een goede back-up strategie te hebben.

Vanuit Skyliner zorgen wij voor een goed basisniveau van veiligheid van alle systemen. Daarnaast bieden wij diverse managed services aan, die zorgen voor extra beveiligingsslagen. Wij zorgen bijvoorbeeld voor proactief beheer van uw firewall, voor een vast bedrag per maand. Wij installeren, onderhouden en monitoren uw bedrijfsnetwerk, zodat u verzekerd bent van optimale bescherming. Hiernaast bieden wij managed services aan voor het uitrollen van updates en beveiligen van apparaten. Download voor meer informatie documenten over onze managed services.

Symptoombestrijding

Na de bovengenoemde maatregelen komt de cyberverzekering in beeld. De verzekering geeft zélf geen zekerheid, dat doen de andere maatregelen. Daarom stellen verzekeraars eisen aan de beveiliging van uw IT omgeving, voordat u een cyberverzekering kunt afsluiten. Een cyberverzekering kunt u in veel gevallen zien als een verzekering tegen overmacht. Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan kunt u hierop terugvallen.

Een verzekering kan er daarnaast voor zorgen dat u de oorzaak van een inbraak (sneller) vindt, doordat u gebruik kunt maken van specialisten via de verzekeraar. Daarnaast kan een verzekeraar middelen aanwenden waardoor u weer snel up and running bent en uw gederfde inkomsten dekken.

Voorwaarden voor het afsluiten van een verzekering

Besluit u een cyberverzekering af te sluiten? Let dan goed op de voorwaarden en uitsluitingen die gelden. Veel cyberaanvallen volgen uit het klikken op een foute link, openen van een geïnfecteerde site of andere menselijke handelingen. Sommige verzekeringen sluiten vergoedingen uit als de oorzaak te herleiden is naar menselijk handelen in de eigen organisatie. Laat u dus goed informeren als u besluit een verzekering af te sluiten.

De (on)zin van een cyberverzekering

Wat ons betreft, is een cyberverzekering zeker een goede optie, maar pas wanneer uw beveiliging ook op orde is. Het afsluiten van een cyberverzekering kan nét dat beetje extra zekerheid of rust geven. Zo hoeft u zich als ondernemer niet continu zorgen te maken over de veiligheid van uw IT omgeving, maar kunt u zich richten op datgene waarvoor u ondernemer bent geworden.

Het spreekt voor zich dat wij vanuit Skyliner helpen uw IT omgeving zo goed mogelijk te beveiligen. Daarnaast werken wij aan bewustzijn bij uw medewerkers en zorgen we voor een goed back-up- en continuïteitsplan. Vraag hier gerust eens naar bij uw relatiebeheerder of een van onze engineers. Wij sparren graag over de mogelijkheden, toepassingen en oplossingen!