Als ondernemer weet ik dat het soms prettig is om door iemand op de noodzaak gewezen te worden van iets wat onderaan mijn prioriteitenlijst staat. Herkent u dat?

Bijvoorbeeld dat onze verzekeringsadviseur mij belt als er iets verandert op verzekeringsgebied, wat invloed kan hebben op onze bedrijfsvoering. Ik heb met hem ook de afspraak om jaarlijks om de tafel te zitten, om te kijken of alles nog actueel is. Van te voren heb ik er nooit zin in, maar het is een aardige vent en het zijn eigenlijk prettige gesprekken. We sparren over nieuwe mogelijkheden en over de keuzes wat wel en wat niet te verzekeren. Na het gesprek heb ik altijd een voldaan gevoel. Alles is weer onder controle en ik hoef er verder niet meer over na te denken.

Dit doen we tijdens de Skyliner Security Weken die op 15 april jl. van start zijn gegaan ook voor onze relaties. Wij vragen aandacht voor een niet zo populair maar wel zeer noodzakelijk onderwerp namelijk ICT security. Berichten in het nieuws spreken voor zich: ‘Miljoenen LinkedIn profielen gestolen’, ‘Facebook gegevens liggen op straat’, ‘bedrijven moeten betalen voor een ransomeware aanval’ en zo kan ik nog wel even door gaan. Deze berichten zijn natuurlijk niet nieuw, maar ze krijgen wel steeds meer impact op de bedrijfsvoering.

Nadenken over de digitale beveiliging staat voor veel ondernemers niet boven aan het todo-lijstje en behoort al helemaal niet tot de favoriete bezigheden. Er wordt vaak gedacht dat de ICT partner het allemaal wel regelt, zeker als er in de cloud gewerkt wordt. En in de basis is dat ook zo, maar net als bij verzekeringen is er bij beveiliging van ICT systemen veel keuze. Tijdens de Skyliner Security Weken besteden wij hieraan extra aandacht. Wij inventariseren bij onze relaties of de keuzes, die in het verleden gemaakt zijn om de systemen te beveiligen, nog passen bij de huidige situatie.

Om de kennis bij relaties te vergroten en daardoor de keuze eenvoudiger te maken, hebben wij goed leesbare documentatie ontwikkeld. Deze is op onze website te downloaden. Wat is bijvoorbeeld Multi Factor Authenticatie of is er een Next Generation firewall nodig? En is het misschien wenselijk de laptops van de medewerkers die momenteel veel thuiswerken beter te beschermen door Endpoint Protection? Wij hebben besloten dat iedere ondernemer die iets meer wil weten over beveiliging van ICT systemen onze documentatie gratis en vrijblijvend mag downloaden. Hoe meer aandacht iedereen aan dit onderwerp geeft, hoe veiliger het wordt. En dat was nou net het idee achter de Skyliner Security Weken.