tabbladen nieuws

Heeft u ook altijd allerlei verschillende tabbladen openstaan in uw browser? Waarschijnlijk na het lezen van dit nieuwsitem niet meer. Meerdere tabbladen in eenzelfde browser maken het hackers namelijk eenvoudig om ‘in te breken’ in websites die uw persoonlijke informatie bevatten. Hoe dat werkt? We leggen het u graag uit.

Risico’s van meerdere tabbladen ‘open’

In de basis is het niet gevaarlijk om meerdere tabbladen open te hebben staan, zolang het maar geen tabbladen zijn waarin u bent ‘ingelogd’. Bent u wél ergens ingelogd, zoals bij internetbankieren of uw e-mailaccount? Zorg er dan voor dat u daarnaast geen andere tabbladen heeft open staan.

Als u daarnaast wel meerdere tabbladen heeft open staan, dan bestaat het risico dat een hacker via een andere site bij het tabblad kan komen met uw persoonlijke inloggegevens. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u op een tabblad uw internetbankieren open heeft en op een ander tabblad een andere website waar toevallig allerlei verborgen ‘narigheid’ in zit. Een programmeur van een website kan zich vrijwel altijd toegang verschaffen tot de gegevens op de andere tabbladen. En in dit geval dus ook bij uw internetbankieren kan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De clou van het verhaal

Hoe het allemaal precies werkt is een vrij technisch verhaal (en als u dat interessant vindt, dan kunnen onze systeembeheerders het u zeker een keer uitleggen). Maar waar het op neer komt is, dat u er goed aan doet om geen andere tabbladen te openen als u ook bent ingelogd op een website, zoals uw e-mailaccount, internetbankieren, social media of een CMS-systeem. Zo weet u zeker dat u veilig aan het internetten bent. Een nieuwe browsersessie openen is de juiste oplossing als u toch meerdere sites tegelijkertijd nodig heeft.

Meer adviezen en tips

Meer weten hierover? Onze systeem engineers kunnen u er meer over vertellen. Neem gerust contact met ons op. Lees ook eens onze blogs over ‘wachtwoordbeveiliging’ en ‘virusbescherming’. Hierin staan nog meer tips en adviezen om veilig gebruik te maken van internet.