header nieuws windows 10

Op woensdag 29 juli is het zover. Nog even wachten en dan kunnen we gebruik gaan maken van Windows 10, de nieuwste versie van Microsoft Windows. Wat zijn de voordelen van Windows 10 en wat kunnen we ervan verwachten? Onze eigen system engineers hebben er al even mee kunnen werken in de bèta-versie en geven u graag alvast een voorproefje.

Start-menu weer in ‘venster’

De grootste verandering die onze engineers hebben waargenomen is het Start-menu. Het Start-menu komt in Windows 10 weer terug, zoals men dat van de eerdere versies van Windows (voor Windows 8.1) gewend was. In de versie Windows 8.1 is het start-menu namelijk in ‘fullscreen’ modus te zien. In Windows 10 is het start-menu gewoon weer een venster geworden. De herkenbare ‘metro-achtige’ stijl is daarentegen wel in tact gebleven.

windows 10 start menuNieuwe browser ‘Edge’

In Windows 10 komt de gloednieuwe browser van Microsoft, ‘Microsoft Edge’. De browser is ontwikkeld onder de naam ‘Project Spartan’. De nieuw ontworpen browser moet een betere webervaring gaan geven, zodat men sneller kan zoeken, delen en lezen op het internet. Wat precies de meerwaarde is van de nieuwe browser, zal pas duidelijk gaan worden na de officiële lancering van Windows 10.

Metro apps ook in ‘venster’

Naast het Start-menu worden ook de metro apps in een venster weergegeven. Bij de lancering van de Windows 8.1 versie was er heel wat ‘gedoe’ rondom de verdwijning van het traditionele start-menu in een venster. Voor degenen die dat als zeer storend hebben ervaren, komt Windows 10 nu dus met een oplossing.

windows store app in een venster Cortana spraak applicatie

In Windows 10 zit ook een spraakfunctie, die te vergelijken is met Google Now of Siri van Apple. Deze functie wordt door Microsoft ‘Cortana’ genoemd. In de Bèta versie was deze functionaliteit nog niet goed te testen. Of Cortana daadwerkelijk werkt zoals wordt beloofd, zullen we dus pas gaan merken ná 29 juli.

Onze conclusie

Voor zover onze system engineers hebben kunnen zien is het Start-menu de grootste verandering in het nieuwe besturingssysteem Windows 10, samen met de introductie van de nieuwe browser ‘Microsoft Edge’. Uiteraard is ook de lay-out en vormgeving weer opgefrist, maar dat zijn geen grote veranderingen. Wat verder de meerwaarde gaat worden van Windows 10, zal blijken na de lancering. Nog even geduld dus.