header windows blog

In het kader van ons 25-jarig jubileum zijn we niet alleen in onze eigen geschiedenis gedoken, maar ook in die van onze partner Microsoft en dan met name in de geschiedenis van Windows. Windows is namelijk het eerste besturingssysteem van Microsoft met een Grafisch User Interface (GUI) en daarmee een baanbrekende innovatie in de computerwereld. We vertellen in deze blog graag wat meer over de ontstaansgeschiedenis Microsoft Windows, inclusief ‘interessante weetjes’.

Het begin van het Windows-tijdperk

Voordat Windows werd gelanceerd bestond er MS-DOS, dit was het besturingssysteem van Microsoft, maar dan zonder grafische interface (voor sommigen nog wel bekend). Door het ontbreken van het ‘visuele’ aspect (zoals wij dat vandaag de dag wél kennen) was MS-DOS niet erg gebruiksvriendelijk. Om die reden werd de Interface Manager ontwikkeld door wetenschapper Chase Bishop, wat later doorging als ‘Windows’. Windows is dus ontstaan door behoefte aan een grafische schil op het MS-DOS systeem.

Van 1983 tot…

De eerste versie van Windows werd aangekondigd in 1983 na de lancering van de Apple Lisa maar voor die van Macintosh. Windows 1.0 kwam uiteindelijk pas uit in 1985, maar werd toen niet meteen met open armen ontvangen. Er ontbraken nog een aantal grote applicaties en vanwege het patent dat Apple er op had, konden verschillende vensters elkaar ook nog niet overlappen.eerste windows versie

…het jaar 2015

Pas later won Microsoft aan populariteit doordat zij steeds beter inspeelde op het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van Windows. De nieuwste versie van Windows is op dit moment Windows 8.1, waarin nog steeds elementen zijn terug te vinden uit de allereerste versies, zoals Paint, kladblok en de rekenmachine.nieuwere windows versie

Onlangs heeft Microsoft laten weten dat zij op 29 juli 2015 de nieuwe versie van Windows, Windows 10, zal lanceren. Op dit moment testen wij met de beta-versie van Windows 10 die voor Partners al beschikbaar is. Onze ervaringen tot nu toe zijn zeer positief, maar daarover meer in een later artikel.

De bedenker van de Grafische User Interface

Zoals velen wellicht denken, zijn Windows en Apple niet degenen die als allereerste de Grafische Interface hebben bedacht, dat was namelijk het onderzoekscentrum van Xerox. Zij bedachten de Xerox Alto, één van de eerste computers die het meest lijk op de computers die wij vandaag de dag nog steeds gebruiken. In de Xerox Alto zijn bijvoorbeeld concepten als het ‘bureaublad’ en de ‘muis’ als eerste geïntroduceerd.

Xerox definieerde daarnaast ook het WIMP-interfaceconcept (Window, Icon, Menu, Pointing Device). Een principe dat we vandaag de dag nog steeds kennen en waar de grafische interface van de nieuwe Windows 10 ook nog steeds op voortborduurt.