ICT beveiliging

We werken tegenwoordig steeds meer via het internet in de ‘cloud’, al dan niet in combinatie met lokale servers. Via de internetverbinding delen we snel en gemakkelijk informatie met elkaar of werken we tegelijkertijd aan hetzelfde document. Dit alles plaats en tijdsonafhankelijk en op elk mogelijk apparaat (desktop, laptop, smartphone en tablet).

We zijn flexibeler dan ooit, maar daardoor tegelijkertijd ook kwetsbaarder voor aanvallen op onze ICT systemen door ongewenste programma’s en bezoekers. Goede beveiliging en ‘maleware protection’ zijn dus nu belangrijker dan ooit.

Manieren voor optimale beveiliging

Een ICT omgeving is op verschillende manieren te beveiligen en wij raden aan om alle mogelijke opties in te zetten. Op deze wijze beschermt u optimaal uw ICT netwerk, ook als er binnen uw bedrijf veel buiten de deur wordt gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het implementeren en onderhouden van een goede firewall
  • het instellen van spamfilters en virusscanners
  • het encrypten en afschermen van dataverkeer (bijvoorbeeld door middel van SSL of VPN)
  • het op tijd installeren van updates en patches

Een goede firewall beschermt een intern netwerk of computer tegen misbruik van buitenaf. Het is een systeem dat ervoor zorgt dat interne gegevens goed beschermd worden tegen ongewenste bezoeken vanaf het internet, bijvoorbeeld door hackers, virussen en spam. Spamfilters, updates en virusscanners zorgen ervoor dat uw interne netwerk ook schoon blijft. Maar omdat onze gegevens steeds vaker in de cloud worden opgeslagen, gaat het niet alleen meer om bescherming van het interne netwerk. Bescherming van onze dataverbinding is net zo belangrijk en misschien wel belangrijker.

Bescherming van dataverbinding

Door het encrypten van data en veilige VPN verbindingen blijft informatie ook ‘onderweg’ goed beveiligd. U kunt dan veilig vanuit huis met uw tablet bij interne documenten komen. Ook als u werkt in de cloud blijven gegevens goed beveiligd. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat ook uw thuis-pc / netwerk ‘schoon’ en beveiligd is.

Het belang van veilig online werken

Tegenwoordig kunnen we overal werken, op kantoor, thuis, in het café en onderweg in de trein. We maken gebruik van apps, online tools en draadloze verbindingen en daarmee wordt het risico op ongewenst verkeer in ons netwerk groter. Het is dan ook belangrijk om uw automatisering hier goed op voor te bereiden en de beveiliging van uw systemen regelmatig up-to-date te houden.

Wij adviseren u hier graag over en helpen u bij het beveiligen van uw ICT systemen, zodat u onbezorgd en veilig online kunt werken.