Goede wachtwoordbeveiliging lijkt zo vanzelfsprekend. Binnen bedrijven wordt hier vaak weinig aandacht aan besteed. Bewust nadenken over hoe we omgaan met wachtwoorden en hoe potentiele ‘lekken’ kunnen worden voorkomen, is iets dat vaak niet op de beleidsagenda staat. Dat zou wel moeten, vinden wij. Juist ook nu, omdat een geregistreerd wachtwoordenbeleid onderdeel kan uitmaken van de maatregelen die een ondernemer moet treffen i.v.m. de nieuwe wet AVG (opvolger Wbp) medio volgend jaar!
We gaan graag in op de vraag waarom wachtwoordbeveiliging meer aandacht verdient en wat je zelf kunt doen om je beveiliging te versterken.
Valkuilen bij wachtwoordbeveiliging
In onze digitale wereld is het van belang om bewust en veilig om te gaan met de digitale gegevens. Zeker als het om vertrouwelijke of persoonlijke informatie gaat. In veel gevallen heeft slechte wachtwoordbeveiliging niet te maken met slechte techniek, maar met de onwetendheid van de gebruiker. We kiezen vaak te eenvoudige wachtwoorden of we hebben geen inzicht in waar een eventueel ‘lek’ kan zitten. Veel valkuilen kunnen dus worden voorkomen door bewustwording en de juiste voorlichting. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Probeer wachtwoorden zo min mogelijk te delen via de mail.
- Kies goede (niet voorspelbare) wachtwoorden, dus niet met kentekens, geboortedata, namen van partners, kinderen e.d.
- Verander regelmatig de meest gebruikte wachtwoorden, bijvoorbeeld om de 3 maanden.
- Maak duidelijke afspraken met medewerkers hoe om te gaan met wachtwoorden en andere belangrijke bedrijfsgegevens.
- Gebruik speciale beveiligingstools om wachtwoorden te generen en beveiligd op te slaan.
- Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Veel websites of pc’s slaan deze gegevens op en dat gebeurt niet altijd op een goed beveiligde manier.
- Kies altijd voor automatische schermbeveiliging met wachtwoordontgrendeling, als je even niet achter je PC zit.
Door het maken van duidelijke onderlinge afspraken en het inzetten van speciale beveiligingstools, is het zeer eenvoudig om wachtwoordbeveiliging binnen je bedrijf naar een hoger plan te tillen.
Tools voor veilig werken met wachtwoorden
Een voorbeeld van een handig tool is LastPass. Hiermee kan je heel eenvoudig veilige wachtwoorden genereren en opslaan. Deze tool kan de gebruikersnaam en wachtwoorden bij een volgende keer inloggen voor je invullen, zodat je niet zelf al die moeilijke wachtwoorden hoeft te onthouden. Het is hierbij wel belangrijk om LastPass zelf te voorzien van een sterk wachtwoord en de pc goed te beveiligen tegen virussen en andere narigheden. Andere tools die ook gebruikt worden zijn bijvoorbeeld KeePass en Dashlane.
Veel voorkomende wachtwoorden
Goede wachtwoordbeveiliging begint met het bewust nadenken over het kiezen van een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord is uniek en niet makkelijk te voorspellen en is vooral niet algemeen. Hier een aantal voorbeelden van veel voorkomende wachtwoorden (dus van hoe het niet moet): wachtwoord, password, 12345678, abc123, qwerty, admin en welkom.
Als deze wachtwoorden herkenbaar voor je zijn, wordt het zaak om je wachtwoord snel te gaan veranderen. Zo zie je dat wij vaak zelf al een heleboel kunnen doen om onze wachtwoordbeveiliging te versterken. Bij Skyliner zeggen we dan ook niet voor niets: ICT is mensenwerk.
Hulp of advies nodig?
Heb je vragen over je eigen wachtwoordbeveiliging of wil je graag advies van één van onze Skyliners? Neem dan gerust contact op voor het maken van een afspraak.